Bolognese z cukinią
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Wprawdzie dzisiaj nie piątek, ale dla wielbicieli Spaghetti każdy dzień jest dobry na Makaron 😉
Potrzebujemy:
dużą cebulę
około pół kilo zmielonego mięsa (u nas „królowa ludzkich serc” -a raczej królowa serca mojego Męża – KARKÓWKA)
paprykę
średnią cukinię
puszkę kukurydzy
kartonik przecieru pomidorowego
puszkę pomidorów pokrojonych (chyba że trwa sezon, to ze 2 pomidorki świeże)
sól, pieprz, czosnek – 3 ząbki, ostrą paprykę, bazylię
no i oczywiście MAKARON
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i po chwilce dorzucamy mięso i smażymy, energicznie mieszając, żeby poszczególne kawałki się pooddzielały. Solimy, pieprzymy, paprykujemy. Kiedy mięso przestanie być surowe, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojoną w słupki cukinię. Chwilę dusimy pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną – około 2 minuty. Dodajemy kukurydzę i pomidory. Przyprawiamy bazylią i dusimy przez chwilkę.
Na talerzu posypujemy startym serem.
Fot. Ania |