||

Zupa grzybowa z łazankami



Fot. Ewa



Bardzo rzadko na naszym stole pojawiają się grzyby, nawet pieczarek nie ma za wiele. Ale przedświąteczny czas jakoś bardziej sprzyja takim smakom. Kiedy więc pewnego dnia zostało mi trochę rosołu, postanowiłam wykorzystać go na zrobienie zupy grzybowej. Od razu zapachniało w domu Świętami 🙂

Składniki:
25 g suszonych grzybów
1 l bulionu
1 ząbek czosnku
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
1/4 szkl. słodkiej śmietanki
łazanki

Grzyby płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody. Zostawiamy na minimum godzinę, żeby zmiękły. Po tym czasie wyciągamy je i kroimy, a powstały z namaczania grzybów wywar przecedzamy przez gęste sitko wyłożone gazą lub tetrą i odstawiamy na bok.

Zagotowujemy bulion. Dodajemy grzyby i wodę z namaczania oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15-20 minut.

Przygotowujemy zasmażkę. Mąkę rumienimy na suchej patelni, dodajemy masło i smażymy, ciągle mieszając, dopóki składniki się nie połączą. Wlewamy na patelnię odrobinę zupy i mieszamy, a potem zasmażkę przekładamy do garnka. Mieszamy chwilę i gotujemy jeszcze kolejne 15-20 minut. Na koniec zabielamy zupę śmietanką.

Podajemy z łazankami.

Poleca: Ewa
Źródło: Magazyn Kuchenny

Podobne wpisy