Maślane ślimaczki
Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo
Fot. Ewa |
Zachwycił mnie kształt tych ciasteczek. Bo w smaku niewiele się różnią od zwykłych maślanych kruchych słodkości. Ale że jemy też oczami – to warto czasem coś takiego stworzyć 🙂
Składniki:
200 g zimnego masła
1 żółtko
230 g mąki
100 g cukru
1 łyżka kakao
Z wszystkich składników (z wyjątkiem kakao) zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i do jednej z nich dodajemy kakao – wysypujemy je na blat i „wgniatamy” w ciasto aż się połączy i kolor będzie jednolity.
Obydwa kawałki ciasta rozwałkowujemy na równe prostokąty i nakładamy jeden na drugi, po czym zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak powstały rulon zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto kroimy na krążki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut – aż ciastka się ładnie zrumienią.
Fot. Ewa |