Placuszki z kaszy manny
Mała rzecz, a cieszy. Lubię przygotowywać takie placki na kolację dla dzieci. Zawsze można w nich przemycić coś zdrowego. A znikają w mgnieniu oka. Nadają się też świetnie jako przekąska na podróż, bo równie dobrze smakują na zimno.
Po wymianie płyty gazowej na indukcję niestety musiałam się pożegnać ze swoją patelnią do naleśników, na której zawsze smażyłam takie placki bez tłuszczu. Ale okazuje się, że zwykła patelnia indukcyjna też sobie radzi. Grysikowe placuszki wyszły nam pyszne!
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i miksujemy albo mieszamy trzepaczką na jednolitą masę – tylko do połączenia składników.
Odstawiamy ciasto na kilka minut, żeby zgęstniało (bezpośrednio po wymieszaniu będzie dość płynne). Jeśli po tym czasie rozlewa się jeszcze za bardzo na taleni, można dodać odrobinę manny lub mąki.
Nakładamy łyżką małe porcje ciasta na patelnię do smażenia naleśników. Smażymy z obu stron na złoto na średnim ogniu.
Składniki
Przepis
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i miksujemy albo mieszamy trzepaczką na jednolitą masę – tylko do połączenia składników.
Odstawiamy ciasto na kilka minut, żeby zgęstniało (bezpośrednio po wymieszaniu będzie dość płynne). Jeśli po tym czasie rozlewa się jeszcze za bardzo na taleni, można dodać odrobinę manny lub mąki.
Nakładamy łyżką małe porcje ciasta na patelnię do smażenia naleśników. Smażymy z obu stron na złoto na średnim ogniu.
Poleca: Ewa
Źródło: Mamy Sprawy