Placki z twarogu i kuskusu
Placki smażone na suchej patelni to u nas w domu hit od zawsze. Przygotowuję je kilka razy w tygodniu, najczęściej w ramach kolacji, a znikają szybciej, niż jestem w stanie smażyć. Od czasu do czasu też eksperymentuję z nowymi smakami. Placki z twarogu i kuskusu zaintrygowały mnie, bo wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają kuskus. A twaróg – wiadomo, zawsze się obroni. Wyszły z tego pyszne twarogowe placki na słodko, idealne do domowej nutelli.
Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wchłonie wodę.
Mieszamy go z twarogiem (może być mielony, ale wystarczy go rozdrobnić widelcem). Dodajemy jajka, cukier i mąkę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.
Smażymy placki z obu stron na złoto na suchej patelni.
Składniki
Przepis
Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wchłonie wodę.
Mieszamy go z twarogiem (może być mielony, ale wystarczy go rozdrobnić widelcem). Dodajemy jajka, cukier i mąkę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.
Smażymy placki z obu stron na złoto na suchej patelni.
Notes
Źródło: Ania Starmach