Omlet zawijany z piekarnika
|

Omlet zawijany z piekarnika

Dania na bazie jajek są w naszej rodzinie przyjmowane zawsze z dużym entuzjazmem. Tak też było z tym omletem. Jego dużym plusem jest to, że można przygotować do niego dowolne dodatki i za każdym razem będzie smakował inaczej. Proszę państwa, oto najlepsze śniadanie świata: omlet zawijany z piekarnika!

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Czas gotowania/pieczenia/smażenia15 min

Składniki
 8 szt. jajek
  szkl. mąki
 1 szkl. mleka
 1 ½ szkl. żółtego sera
 dodatki, np. papryka czerwona, pietruszka, wędlina, cebula
 sól, pieprz

1

Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodając stopniowo mąkę. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Dużą prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby końce papieru zawijały się ku górze – dzięki temu masa jajeczna nie spłynie pod papier.

3

Na formę wyłożoną papierem wylewamy masę jajeczną. Rozkładamy równomiernie na całej powierzchni pokrojone lub posiekane dodatki. Posypujemy całość startym żółtym serem.

4

Zapiekamy omlet w 180 stopniach przez ok. 15 minut – masa jajeczna musi się ściąć.

5

Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągamy omlet z formy razem z papierem, przekładamy na deskę i zwijamy, zaczynając od krótkiego boku. Zwijamy omlet razem z papierem, stopniowo go odrywając.

6

Kroimy po lekkim przestudzeniu.

Składniki

Składniki
 8 szt. jajek
  szkl. mąki
 1 szkl. mleka
 1 ½ szkl. żółtego sera
 dodatki, np. papryka czerwona, pietruszka, wędlina, cebula
 sól, pieprz

Przepis

1

Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodając stopniowo mąkę. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Dużą prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby końce papieru zawijały się ku górze – dzięki temu masa jajeczna nie spłynie pod papier.

3

Na formę wyłożoną papierem wylewamy masę jajeczną. Rozkładamy równomiernie na całej powierzchni pokrojone lub posiekane dodatki. Posypujemy całość startym żółtym serem.

4

Zapiekamy omlet w 180 stopniach przez ok. 15 minut – masa jajeczna musi się ściąć.

5

Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągamy omlet z formy razem z papierem, przekładamy na deskę i zwijamy, zaczynając od krótkiego boku. Zwijamy omlet razem z papierem, stopniowo go odrywając.

6

Kroimy po lekkim przestudzeniu.

Omlet zawijany z piekarnika

Źródło: Mom’s Dish

Omlet zawijany z piekarnika

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Śniadanie na ciepło

Wyzwanie kulinarne 2015 Śniadanie na ciepło Omlet zawijany z piekarnika

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

Podobne wpisy