Omlet zawijany z piekarnika
Dania na bazie jajek są w naszej rodzinie przyjmowane zawsze z dużym entuzjazmem. Tak też było z tym omletem. Jego dużym plusem jest to, że można przygotować do niego dowolne dodatki i za każdym razem będzie smakował inaczej. Proszę państwa, oto najlepsze śniadanie świata: omlet zawijany z piekarnika!
Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodając stopniowo mąkę. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dużą prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby końce papieru zawijały się ku górze – dzięki temu masa jajeczna nie spłynie pod papier.
Na formę wyłożoną papierem wylewamy masę jajeczną. Rozkładamy równomiernie na całej powierzchni pokrojone lub posiekane dodatki. Posypujemy całość startym żółtym serem.
Zapiekamy omlet w 180 stopniach przez ok. 15 minut – masa jajeczna musi się ściąć.
Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągamy omlet z formy razem z papierem, przekładamy na deskę i zwijamy, zaczynając od krótkiego boku. Zwijamy omlet razem z papierem, stopniowo go odrywając.
Kroimy po lekkim przestudzeniu.
Składniki
Przepis
Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodając stopniowo mąkę. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dużą prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby końce papieru zawijały się ku górze – dzięki temu masa jajeczna nie spłynie pod papier.
Na formę wyłożoną papierem wylewamy masę jajeczną. Rozkładamy równomiernie na całej powierzchni pokrojone lub posiekane dodatki. Posypujemy całość startym żółtym serem.
Zapiekamy omlet w 180 stopniach przez ok. 15 minut – masa jajeczna musi się ściąć.
Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągamy omlet z formy razem z papierem, przekładamy na deskę i zwijamy, zaczynając od krótkiego boku. Zwijamy omlet razem z papierem, stopniowo go odrywając.
Kroimy po lekkim przestudzeniu.
Źródło: Mom’s Dish
Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Śniadanie na ciepło
Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!