Granola cytrusowa
Kto nie wie, co to granola, ten wiele traci. Naprawdę. Wcale nie trzeba lubić owsianek, żeby zakochać się w granoli. Ja owsianek na ciepło szczerze nie znoszę. Odrzuca mnie na sam widok tej rozmemłanej brei (mam nadzieję, że miłośnicy takiej mamałygi mi wybaczą), mimo że mój Syn potrafi pochłonąć jej niezmierzone ilości. Ale granola… Granola to zupełnie inna bajka. Ją można jeść nawet solo. Oczywiście, kto lubi, może dodać granolę do ciepłego mleka. Ja zawsze przygotowują ją dla siebie z jogurtem słodzonym miodem. Z odrobiną jogurtu. Bo to granola – a w tym wypadku granola cytrusowa – jest tutaj najważniejsza.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli będą wciąż zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej oleju. Rozkładamy mieszankę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut w międzyczasie kilkakrotnie mieszając.
Składniki
Przepis
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli będą wciąż zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej oleju. Rozkładamy mieszankę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut w międzyczasie kilkakrotnie mieszając.
Źródło: Obiad gotowy