Chleb tygrysi
Na blogu trwa dłuższa przerwa spowodowana całkowitym brakiem czasu. Ale kiedy ostatnio na instagram wrzuciłam zdjęcie przedstawiające chleb tygrysi w pełnej krasie, pojawiły się prośby o przepis. Wygospodarowałam więc chwilę i oto jest. Chleb tygrysi to moim zdaniem najlepszy sposób na wykorzystanie mąki ryżowej!
Składniki
Ciasto pszenne
450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
7 g suchych drożdży
100 ml wody
200 ml mleka
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy i ręcznie bądź mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy z niegło podłużny bochenek i wkładamy go do podłużnego koszyka (wyłożonego ściereczką obsypaną mąką) albo kładziemy od razu bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jeszcze pół godziny.
Ciasto ryżowe
130 g mąki ryżowej
7 g suchych drożdży
130 ml wody
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Kiedy ciasto pszenne wyrasta po raz drugi, przygotowujemy ciasto ryżowe. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Będzie miało konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego, nie będzie zwarte. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto ryżowe można przygotować też na samym początku i schować je do lodówki, ale trzeba pamiętać, żeby je wyjąć i zostawić w cieple na czas drugiego wyrastania ciasta pszennego.
Wyrośnięte ciasto pszenne przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (o ile już wcześniej tego nie zrobiliśmy), smarujemy je z wierzchu ciastem ryżowym, nakładając grubą warstwę.
Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, a potem jeszcze w 190 stopniach przez 20 minut.
Uwaga! Zamiast mąki ryżowej popękaną skórkę chleba tygrysiego można zrobić z mąki kukurydzianej. Rumieni się pięknie na żółto.
Źródło: Smakowity Chleb