Dyniowe ciasteczka owsiane
Szkoda, że sezon na dynię nie trwa cały rok. Można by się cieszyć takimi wypiekami o wiele dłużej. Ale to, że dynię jemy głównie jesienią, też ma swój urok. Szczególnie jeśli to taka piękna jesień jak tegoroczna! Dziś zapraszam Was na dyniowe ciasteczka owsiane. Nie zdziwcie się, bo ciasto zaraz po wyrobieniu bardzo się klei. Możecie je odstawić na kwadrans, żeby płatki nasiąkły albo formować kulki od razu omączonymi lub zwilżonymi rękami. Ciastka są kruche na zewnątrz i gumowe w środku – jak na ciasteczka owsiane przystało. A do tego ten pomarańczowy kolor! Idealny!
Składniki
220 g płatków owsianych
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
150 g puree z dyni
120 g roztopionego i ostudzonego masła
1 żółtko
120 g cukru
Suche składniki, czyli płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, mieszamy w misce. W drugim naczyniu roztrzepujemy masło z żółtkiem, cukrem i puree z dyni. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy całość łyżką. Odstawiamy całość na 15 minut.
Jeśli ciasto za bardzo się klei, można dodać jeszcze trochę płatków albo mąki.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut – aż się zarumienią.
Źródło: Moje Wypieki