|||

Gofry holenderskie

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Nie mam pojęcia, skąd się wzięła ich nazwa. Ale nie przeszkadza mi to w delektowaniu się ich smakiem 🙂 Nie są to typowe gofry – nie ubija się do nich białek, żeby wymieszać je z masą. Jajka wchodzą od razu całe do miksera. Przez to smakują trochę naleśnikowo. Ale jest jeden ogromny plus tego przepisu – ciasto wyrabia się błyskawicznie, w czasie, kiedy nagrzewa się gofrownica.

Składniki:
300 g mąki pszennej
0,5 litra mleka
75 g cukru pudru
odrobina soli
100 g roztopionego i lekko ostudzonego masła
2 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Smażymy w gofrownicy i zajadamy ze smakiem 🙂

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Akcja Kolacja

Podobne wpisy