Zupa fasolowa wg Piotra Kucharskiego
Fot. Ewa |
Składniki:
300 g fasoli „Piękny Jaś”
2 laski kiełbasy
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 małe marchewki
200 g zielonej fasolki karłowej (np. mrożonej)
4-5 liści jarmużu (opcjonalnie)
1 litr bulionu (lub 500 ml bulionu i 500 ml passaty pomidorowej)
sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo:
4 kromki czerstwego chleba (lub tosty)
100 g twardego sera
Fasolę przepłukujemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na klarowanym maśle na złoto. Dodajemy pokrojone w plasterki kiełbasę i marchewki i podsmażamy przez kilka minut.
Całość przekładamy do garnka. Dodajemy jarmuż i zieloną fasolkę oraz namoczoną fasolę razem z wodą z namaczania. Zalewamy bulionem (albo bulionem i passatą) i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.
Przelewamy zupę do żaroodpornego dużego naczynia albo do kilku małych żaroodpornych misek. Na wierzchu układamy kromki czerstwego chleba i posypujemy je startym serem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
Można też nie zapiekać, tylko przelać zupę do misek, posypać startym serem i podawać z grzankami lub kromką świeżego chleba.
Poleca: Ewa
Źródło: Piotr Kucharski, Chleb. Domowa piekarnia