|

Cytrynowiec z nutellą

Poleca: Iwona
Źródło: Skarbiec Kulinarny

Fot. Iwona

Znam i bardzo lubię kilka fanek nutelli. Specjalnie dla nich i nie tylko 🙂 nutella w delikatnej cytrynowej otoczce.

Składniki:
gotowy nasączony biszkopt z 4, 5 lub 6 jaj
18 herbatników maślanych

Masa budyniowa:
0,5 l wody
2 duże budynie śmietankowe lub waniliowe (plus cukier według proporcji z opakowania)
sok z 1 cytryny
250 g masła
3 łyżki nutelli

Masa śmietanowa: 
0,5 l śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 śmietan-fixy

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając fixy wymieszane z cukrem pudrem.

Lukier cytrynowy:
1 łyżka soku z cytryny
10 łyżek cukru pudru
30 ml wrzącej wody

Zamiast lukru można zrobić galaretkę cytrynową – rozpuszczoną w 1 szkl. wody.

Masa budyniowa
300 ml wody i sok z cytryny zagotowujemy. Do pozostałej wody dodajemy budynie i mieszamy, aż proszek budyniowy się rozpuści. Na gotującą się wodę wylewamy mieszankę budyniową. Mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę kilka minut. Dodajemy stopniowo budyń i ucieramy. Na koniec dodajemy nutellę i miksujemy, aż masa będzie miała jednolity kolor.

Masę wykładamy na nasączony biszkopt.
Na masę dajemy bitą śmietanę. Na nią kładziemy herbatniki. Polewamy całość lukrem lub galaretką.

Fot. Iwona

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku

Podobne wpisy