Waniliowe półksiężyce z migdałami
Fot. Ewa |
To ciasteczka bardzo popularne w Austrii, Niemczech i innych krajach Europy. Pieczone zazwyczaj w czasie Adwentu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozsławić je również w Polsce. Są po prostu pyszne. Rozpływają się w ustach.
Składniki:
100 g zmielonych migdałów
280 g mąki
200 g miękkiego masła
2 żółtka
90 g cukru
szczypta soli
ziarenka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki miksujemy do połączenia w zwarte ciasto. Formujemy je na kształt wałka, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, odrywamy po kawałku i rolujemy te kawałki ciasta w długi wałek. Dzielimy wałek na małe części i wyginamy je na kształt półksiężyców. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze jest jeszcze na 30 minut włożyć je do lodówki albo w zimne miejsce do schłodzenia.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 10 minut – do zrumienienia. Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki