|

Kulki z pary pod cytrynowym beszamelem

Poleca: Ewa
Źródło: Olga Smile

Fot. Ewa

Nie lubię beszamelu. Ale w wersji cytrynowej powalił mnie na kolana. I do tego pulpeciki gotowane na parze – idealne i delikatne. Dorośli domownicy byli zachwyceni, młodociani prosili o dokładkę 🙂

Składniki:
Kulki:
2 filety z kurczaka
1 cebula
pół pęczka koperku lub pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól

Sos cytrynowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml mleka
1 cytryna
sól, pieprz

Filety z kurczaka mielimy. Cebulę siekamy drobno. Dodajemy pozostałe składniki i formujemy zwartą masę. Jeśli jest zbyt lepka, można dodać więcej bułki tartej. Formujemy kulki i wrzucamy je na parę, czyli np. do garnka ze specjalną nakładką. Gotujemy w ten sposób ok. 30 minut.

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy łyżkę mąki. Podsmażamy minutę, ciągle mieszając. Wlewamy mleko i mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny.

Podajemy z ryżem.

Fot. Ewa

Podobne wpisy