|

Deser piankowy z jogurtu

Poleca: Gosia
Źródło: Pieczarka Mysia

Fot. Gosia

Zbyt ciepło na dworze, żeby jeszcze grzać w domu piekarnikiem. To jednak nie zmienia faktu, że ochotę na coś słodkiego czymś trzeba zaspokoić 🙂 Jak dobrze, że bez pieczenia, na zimno można zrobić coś dobrego.

Składniki:
200 g okrągłych herbatników (na spody ciast najbardziej lubię typu digestive)
100 g masła
700 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
2-3 duże łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącego mleka
2 galaretki (u mnie wiśniowe)
800 ml wody
garść owoców (opcjonalnie)

Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub w woreczku, używając wałka. Masło rozpuścić, wymieszać z drobno zmielonymi ciastkami, wyłożyć masą keksówkę lub małą tortownicę. Schłodzić.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w mleku i jak zacznie tężeć, dodać do jogurtu. Wylać na spód. Ponownie schłodzić do zgęstnienia masy.
Galaretki ugotować i wylać na górę.

PS. Ja tym razem zrobiłam bez owoców, ale polecam dodać owoce na jogurt i zalać galaretką.

Podobne wpisy