• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Szwedzkie bułeczki karnawałowe semlor
Boże Narodzenie// drożdżówki// sylwester

Semlor

1 grudnia 2015 • 2  

Grudniowe świętowanie i ucztowanie zaczynamy od szwedzkich bułeczek semlor. Co prawda są to tradycyjnie bułeczki karnawałowe, ale dodatek kardamonu sprawia, że mnie bardziej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Piekłam je już w ubiegłym roku i w tym na pewno to powtórzę. Jeśli chcecie do mnie dołączyć, musicie wiedzieć, że są niesamowicie słodkie! Ale semlor to nie są słodycze, które je się na co dzień. Raz na rok można sobie na taką rozpustę pozwolić.

Składniki

(na ok. 16 sztuk)

Bułeczki

2 i 1/3 szkl. mąki
10 g suchych drożdży
200 ml mleka
1/3 szkl. cukru
80 g roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 małe jajko
1/2 łyżeczki soli

Z podanych składników wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 równych części. Najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, potem każdą część na pół i tak do skutku – aż będziemy mieć 16 kawałków. Każdy kawałek formujemy na kształt okrągłej bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.

Przed pieczeniem można bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka (dodatkowym, nie jest podane w składnikach).

Bułeczki semlor pieczemy w 210 stopniach przez 8-10 minut, aż się zarumienią.

Studzimy na kratce.

Nadzienie migdałowe

200 g blanszowanych migdałów
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta kardamonu
1 łyżka śmietany kremówki 36%
100 ml wody

Obrane migdały mielimy w malakserze na drobną mączkę (można też kupić zmielone). Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej wody lub śmietany.

Nadzienie śmietanowe

500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Składanie bułeczek semlor

Od każdej bułeczki odcinamy górę (“czapeczkę”). Nadzienie migdałowe przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na środek każdej bułki. Wokół masy migdałowej i na wierzchu masy wyciskamy w ten sam sposób nadzienie śmietanowe, najlepiej korzystając z ozdobnej końcówki.

Przykrywamy każdą bułeczkę odciętą “czapeczką” i oprószamy cukrem pudrem.

Źródło: Moje Wypieki

#kremówka, #migdały
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Suflet czekoladowy Poprzedni Suflet czekoladowy
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Pączki z lemon curd i bezą włoską

Pączki z lemon curd i bezą włoską  

2 marca 2019
Świąteczny e-book kulinarny

Mikołaj na słodko i wielki świąteczny e-book od blogerek kulinarnych  

14 grudnia 2016

Ślimaczki drożdżowe z dżemem  

12 maja 2013

2 komentarze

  1. mopswkuchni

    on 1 grudnia 2015 at 21:53
    Odpowiedz

    Wyglądają bardzo apetycznie. Szkoda, że nie dodałyście wpisu wczoraj, to mogłybyście dodać go do mojej akcji skandynawskiej.

    • eva

      on 1 grudnia 2015 at 22:09
      Odpowiedz

      Są baaardzo słodkie 🙂 Szkoda, że przepis się nie załapie, ale chętnie przejrzę inne 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda