Szwedzkie bułeczki karnawałowe semlor
||

Semlor

Grudniowe świętowanie i ucztowanie zaczynamy od szwedzkich bułeczek semlor. Co prawda są to tradycyjnie bułeczki karnawałowe, ale dodatek kardamonu sprawia, że mnie bardziej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Piekłam je już w ubiegłym roku i w tym na pewno to powtórzę. Jeśli chcecie do mnie dołączyć, musicie wiedzieć, że są niesamowicie słodkie! Ale semlor to nie są słodycze, które je się na co dzień. Raz na rok można sobie na taką rozpustę pozwolić.

Składniki

(na ok. 16 sztuk)

Bułeczki

2 i 1/3 szkl. mąki
10 g suchych drożdży
200 ml mleka
1/3 szkl. cukru
80 g roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 małe jajko
1/2 łyżeczki soli

Z podanych składników wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 równych części. Najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, potem każdą część na pół i tak do skutku – aż będziemy mieć 16 kawałków. Każdy kawałek formujemy na kształt okrągłej bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.

Przed pieczeniem można bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka (dodatkowym, nie jest podane w składnikach).

Bułeczki semlor pieczemy w 210 stopniach przez 8-10 minut, aż się zarumienią.

Studzimy na kratce.

Nadzienie migdałowe

200 g blanszowanych migdałów
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta kardamonu
1 łyżka śmietany kremówki 36%
100 ml wody

Obrane migdały mielimy w malakserze na drobną mączkę (można też kupić zmielone). Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej wody lub śmietany.

Nadzienie śmietanowe

500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Składanie bułeczek semlor

Od każdej bułeczki odcinamy górę („czapeczkę”). Nadzienie migdałowe przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na środek każdej bułki. Wokół masy migdałowej i na wierzchu masy wyciskamy w ten sam sposób nadzienie śmietanowe, najlepiej korzystając z ozdobnej końcówki.

Przykrywamy każdą bułeczkę odciętą „czapeczką” i oprószamy cukrem pudrem.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy