Poleca: Ania
![]() |
Fot. Ania |
Kolorowe, pachnące kuminem i zdrowe. Jeszcze mało zalet? To może dodam, że nie pozostają po nim sterty brudnych garów w zlewie? Jak dla mnie bomba 😉
Potrzebujemy (na dużą porcję dla około 5 dorosłych osób):
400 g mięsa mielonego (u nas królowa ludzkich serc, czyli karkówka)
dużą cebulę
2 czubate szklanki ryżu
2,5 szklanki wody
pół papryki
marchewkę
kawałek selera
jedną niedużą cukinię
pół puszki kukurydzy
sól, pieprz, kumin w ziarnach i w proszku
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy ziarenka kuminu (około 2 łyżeczki), mieszamy i dorzucamy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Wrzucamy ryż i chwilkę podsmażamy. Wlewamy 2 szklanki wody i powoli pyrkolimy pod przykryciem – tak około 15 minut. Kiedy ryż “wypije” wodę, wlewamy mu jeszcze pół szklanki i dorzucamy wszystkie warzywa (marchew i seler starte na tarce, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i kukurydzę). Jeszcze raz doprawiamy – solą, pieprzem i mielonym kuminem. I znów pyrkolimy, aż ryż stanie się zupełnie miękki, czyli około 5 minut.
4 komentarze
Alicja
on 22 lipca 2018 at 14:52Oj baby , baby …
Zmieniam sposób żywienia i trafiłam na ciasto szpinakowe, zółwie no i błądze już trzecią godzinę.
Dzięki za świetną stronę , już rodzina nie będzie głodna, a ja nie muszę wymyślać potraw bo tu są same smakołycie! 🙂
Ewa Popielarz
on 1 sierpnia 2018 at 15:30Ciasto szpinakowe to i u nas hit – Syn je sobie w tym roku zażyczył na urodziny zamiast tortu 😀
Anonimowy
on 3 września 2015 at 16:54I LOVE IT! Pycha! i bez brudnych garnków. suuuper dzieki za ten przepis!
eva
on 7 września 2015 at 15:29O to właśnie chodziło 🙂