|

Risotto na szybko

Poleca: Ania

Fot. Ania

Kolorowe, pachnące kuminem i zdrowe. Jeszcze mało zalet? To może dodam, że nie pozostają po nim sterty brudnych garów w zlewie? Jak dla mnie bomba 😉

Potrzebujemy (na dużą porcję dla około 5 dorosłych osób):
400 g mięsa mielonego (u nas królowa ludzkich serc, czyli karkówka)
dużą cebulę
2 czubate szklanki ryżu
2,5 szklanki wody
pół papryki
marchewkę
kawałek selera
jedną niedużą cukinię
pół puszki kukurydzy
sól, pieprz, kumin w ziarnach i w proszku

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy ziarenka kuminu (około 2 łyżeczki), mieszamy i dorzucamy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Wrzucamy ryż i chwilkę podsmażamy. Wlewamy 2 szklanki wody i powoli pyrkolimy pod przykryciem – tak około 15 minut. Kiedy ryż „wypije” wodę, wlewamy mu jeszcze pół szklanki i dorzucamy wszystkie warzywa (marchew i seler starte na tarce, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i kukurydzę). Jeszcze raz doprawiamy – solą, pieprzem i mielonym kuminem. I znów pyrkolimy, aż ryż stanie się zupełnie miękki, czyli około 5 minut.

Podobne wpisy