Klopsiki w sosie koperkowym
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Najprostszy przepis na klopsiki, jaki znam. Dziś z sosem koperkowym.
Dzieciaki lubią, ja lubię, może i Wam posmakują 🙂
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
2-4 ząbki czosnku
1 sucha bułka (wcześniej namoczona w mleku)
bułka tarta (opcjonalnie)
sól, pieprz
mąka
olej do obsmażenia
Cebulę i czosnek siekamy drobno, bułkę odciskamy z mleka, dodajemy jajko, mielone mięso i wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Można też cebulę, czosnek, bułkę i jajko zmiksować blenderem, dodać mięso i zagnieść. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy bułkę tartą (ale niezbyt dużo). Doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na złoto klopsiki z każdej strony (tyle, aby mięso się ścięło).
Sos koperkowy:
2 pęczki koperku
2 szkl. bulionu
1/2 szkl. śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Bulion zagotowujemy. Odrobinę wlewamy do kubka ze śmietaną, dodajemy mąkę i mieszamy. Tę miksturę wlewamy do bulionu. Można wlać śmietanę z mąką przez drobne sitko, a jeśli i tak powstaną grudki, zawsze można je zmiksować blenderem. Zagotowujemy zabielony bulion.
Koperek drobno siekamy i wrzucamy do sosu, wrzucamy też podsmażone klopsiki i gotujemy wszystko ok. 20-25 minut na niewielkim ogniu.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką. Najlepiej jeść od razu, bo są mięciutkie 🙂