Pieczona polędwica wieprzowa
Poleca: Thinka
Fot. Thinka |
Kolejna (po gotowanej szynce) alternatywa dla kupnej wędliny. Nie znalazłam jeszcze swojego domowego „ideału”, więc poszukiwania trwają nadal. Dziś próbujemy: pieczoną polędwicę wieprzową.
Składniki:
polędwica wieprzowa
musztarda
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek itp.
oliwa
wino
Wieczorem natrzeć polędwicę: musztardą, solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i tym, co kto lubi. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.
Rano polędwicę wyjąć z folii, posmarować oliwą, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i upiec w 220 stopniach (moja ważyła 350 g i piekłam 30 min.).
Upieczone mięso z powrotem zawijamy w folię i odkładamy do wystudzenia.
Fot. Thinka |
Fot. Thinka |