• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Tarta “mielone i marchewka z groszkiem”

10 marca 2015 • 0  

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Tarty uwielbiam za to, że można do nich wrzucić wszystko i zawsze będą dobrze smakować, a przy tym jeszcze całkiem nieźle wyglądać. Tym razem skład farszu był standardowy – kulki z mielonego mięsa i marchewka z groszkiem. Typowy polski obiad 🙂 A jednak nieco inny 🙂

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
50-60 g wody
odrobina soli

Z podanych składników szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wodę dodajemy na koniec, tylko tyle, ile jej ciasto zabierze. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej formy do tarty, nakłuwamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jeśli zostaną jakieś okrawki ciasta, można z nich ulepić dekorację, również zawinąć w folię i schować do lodówki.

Farsz mięsny:
200 g mięsa mielonego z indyka
pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 małe jajko
1 łyżka otrębów
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, ulubione zioła

Cebulę siekamy drobno, dodajemy do zmielonego mięsa, dorzucamy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, otręby i bułkę tartą i zagniatamy wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Z masy formujemy niewielkie kulki.

Farsz warzywny:
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
2 marchewki
1 cebula

Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy startą marchewkę i groszek, dolewamy kilka łyżek wody i dusimy do miękkości warzyw i aż płyn wyparuje.

Sos:
2 jajka
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. startego sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jajka roztrzepujemy w misce z jogurtem, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i mieszamy.
***

Formę do tarty z ciastem wyjmujemy z lodówki.
Zapiekamy samo ciasto przykryte folią i obciążone fasolą albo kulkami ceramicznymi (choć obciążenie nie jest konieczne, jeśli dobrze schłodzimy ciasto) – pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut, a potem jeszcze 5 minut bez folii i bez obciążenia.

Na upieczone ciasto przekładamy farsz warzywny, na nim układamy kulki mięsne. Całość zalewamy sosem. Układamy dekoracje z pozostałego ciasta.

Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

#drób, #groszek, #marchew, #mięso mielone, #tarty
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Zapiekanka makaronowa z łososiem Poprzedni
Klopsiki w sosie koperkowym • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kokosowa chmurka  

20 maja 2014

Chałka żyrafa  

29 stycznia 2016
Pijana kaczka z buraczkami

Pijana kaczka z buraczkami  

26 kwietnia 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda