|

Tarta „mielone i marchewka z groszkiem”

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Tarty uwielbiam za to, że można do nich wrzucić wszystko i zawsze będą dobrze smakować, a przy tym jeszcze całkiem nieźle wyglądać. Tym razem skład farszu był standardowy – kulki z mielonego mięsa i marchewka z groszkiem. Typowy polski obiad 🙂 A jednak nieco inny 🙂

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
50-60 g wody
odrobina soli

Z podanych składników szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wodę dodajemy na koniec, tylko tyle, ile jej ciasto zabierze. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej formy do tarty, nakłuwamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jeśli zostaną jakieś okrawki ciasta, można z nich ulepić dekorację, również zawinąć w folię i schować do lodówki.

Farsz mięsny:
200 g mięsa mielonego z indyka
pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 małe jajko
1 łyżka otrębów
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, ulubione zioła

Cebulę siekamy drobno, dodajemy do zmielonego mięsa, dorzucamy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, otręby i bułkę tartą i zagniatamy wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Z masy formujemy niewielkie kulki.

Farsz warzywny:
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
2 marchewki
1 cebula

Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy startą marchewkę i groszek, dolewamy kilka łyżek wody i dusimy do miękkości warzyw i aż płyn wyparuje.

Sos:
2 jajka
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. startego sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jajka roztrzepujemy w misce z jogurtem, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i mieszamy.
***

Formę do tarty z ciastem wyjmujemy z lodówki.
Zapiekamy samo ciasto przykryte folią i obciążone fasolą albo kulkami ceramicznymi (choć obciążenie nie jest konieczne, jeśli dobrze schłodzimy ciasto) – pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut, a potem jeszcze 5 minut bez folii i bez obciążenia.

Na upieczone ciasto przekładamy farsz warzywny, na nim układamy kulki mięsne. Całość zalewamy sosem. Układamy dekoracje z pozostałego ciasta.

Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy