Kokosowe ciastka z daktylami
Poleca: Ewa
Źródło: I adore cinnamon
Fot. Ewa |
Nie sądziłam, że będą tak dobre! Chociaż moim zdaniem jednak odrobinę za mało słodkie. Następnym razem dodam więcej daktyli albo jednak odrobinę cukru.
Składniki:
(ok. 20 ciastek)
10 daktyli
120 g mąki pszennej
60 g mąki żytniej
70 g wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
90 ml oleju
Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut – do miękkości. Po tym czasie blendujemy je na pastę.
Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe suche i mokre składniki oraz pastę z daktyli – całość mieszamy, aż powstanie zwarta masa. Formujemy wałek, owijamy go ciasto w folię spożywczą i związujemy na końcach jak cukierek. Wkładamy go na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odwijamy folię, kroimy wałek na ciasteczka o grubości ok. 1 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach.