|||

Walentynkowe serduszka

Poleca: Krolcia
Źródło: MniamMniam

Fot. Krolcia

Bułeczki są mało słodkie. Mimo że dałam dwa razy więcej cukru do ciasta niż w oryginalnym przepisie, nie było tego specjalnie czuć. Mogłyby być ciupkę słodsze jak dla mnie. Dla dzieci jednak lepiej było, że nie zajadały się tak cukrem. 
Ciasto jest idealne również dla małych rączek. Da się z niego formować różne kształty, więc spokojnie można wciągnąć dzieci do wspólnego pichcenia. Nie wymaga podsypywania mąką podczas formowania wałeczków. Serducha zapisuję jako wypiek na stałe. Szybkie, łatwe, tanie. Na pewno wrócę do nich i będę modyfikować. Pierwsza opcja to zamiana części cukru na cukier waniliowy.

Składniki:
2 i 3/4 szkl. mąki
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
7 łyżek masła, rozpuszczonego i przestudzonego
220 ml mleka
1 jajko
2 łyżki cukru (ja dałam 4)
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
2 łyżki rozpuszczonego masła i drobny cukier do posypania

Jeśli mamy suche drożdże, to od razu wyrabiamy ciasto. Jeśli mamy drożdże świeże, to należy zrobić z nich najpierw rozczyn. Gotowe, wyrobione ciasto odstawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 20 równych części. Z każdej formujemy wałek trochę dłuższy niż 30 cm – ciasto jest sprężyste i w momencie formowania serduszka czy precelka wałeczek będzie się kurczył. Każdy wałek zwijamy na kształt precelka albo serduszka lub dowolny inny.

Układamy gotowe bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem – nabiorą ładnego koloru.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do zezłocenia – ok. 10-15 minut. Zaraz po wyjęciu z pieca smarujemy je masłem i obsypujemy cukrem.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Podobne wpisy