Muffinki z dżemem – zamiast pączków
Jeśli liczycie, że te muffinki z dżemem będą prawie jak pączki, to pamiętajcie, że „prawie” robi dużą różnicę. W tym przypadku – kolosalną. Tak naprawdę są to normalne muffinki, które smakują jak ucierane ciasto z dżemem. Czyli pysznie! No ale zdecydowanie nie są to pączki. Jednak zamiast pączków – jako słodkości do kawy – nadadzą się idealnie. Przecież chodzi przede wszystkim o to, żeby było smacznie.
Składniki
(na 12 muffinków)
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
2 jajka
3/4 szkl. mleka
Dodatkowo
dżem do nadziewania muffinków (najlepiej z róży, jeśli mają być rzeczywiście jak pączki)
cukier puder do posypania
W jednej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
W drugiej mieszamy mokre składniki, czyli mleko, jajka i roztopione i przestudzone masło.
Zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy – tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy jedną łyżkę ciasta. Na to nakładamy łyżkę dżemu i na koniec każdą papilotkę wypełniamy resztą ciasta.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut – do suchego patyczka. Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.