||

Kluski szpinakowe z ricotty w sosie pomidorowym

Poleca: Ewa
Źródło: „Biedronka”

Fot. Ewa

Nigdy nie przypuszczałam, że będę gotować z marketowych gazetek. Czasem je przeglądałam, ale przepisy wydawały mi się zazwyczaj niejadalne. Albo dorosłam, albo standard gazetek z marketach zaczyna się zmieniać, bo ostatnia tego typu pozycja z Biedronki – „Włoskie smaki” – jest naprawdę niczego sobie. Ciekawe przepisy, piękne zdjęcia, dobrze opisane receptury. A wszystko całkiem smaczne. I łatwe – naprawdę każdy może w domu przygotować wszystkie te dania. Już jestem ciekawa, jaki będzie kolejny motyw przewodni w „Biedronie”.

Składniki:
Kluski:
300 g szpinaku (u mnie mrożony)
400 g ricotty
2 jajka
20 g bułki tartej
mąka do obtoczenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i mieszamy z ricottą, jajkami i bułką tartą. Wyrabiamy ciasto, które będzie dość lejące, ale tym się nie przejmujemy. Można je ewentualnie zagęścić bułą tartą albo mąką. Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Formujemy podłużne kluski (najlepiej mieć omączone ręce), obtaczamy je w mące i wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch – wyjmujemy łyżką cedzakową.

Sos:
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
700 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz, bazylia

Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Dolewamy passatę, dodajemy natkę i doprawiamy. Zostawiamy na wolnym ogniu na ok. 10 minut.

Dodatkowo:
ser żółty lub parmezan

Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy w nim ugotowane kluski i całość posypujemy startym serem żółtym lub parmezanem.
Zapiekamy w 200 stopniach przez 5-7 minut, można włączyć opcję grill.

Fot. Ewa

Podobne wpisy