Zapiekanka z kalafiora
Poleca: Gosia
Źródło: program tv Bosonoga Contessa
Fot. Gosia |
Kolejna (po cukinii) godna polecenia odsłona zapiekanek z jednego warzywa 🙂 Nie trzeba robić wielkich zakupów, żeby zjeść coś dobrego. Smaczna, łatwa w przygotowaniu. Jedyny jej minus to fakt, że musiałam pobrudzić więcej naczyń, niż bym chciała 🙂
Składniki:
kalafior
masło (2-3 łyżki), mąka (ok. 2 łyżek) i mleko (1,5 do 2 szkl.) na beszamel
sól, pieprz
ok. 1 szklanki startego żółtego sera
Dodatkowo:
2 łyżki masła
bułka tarta
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować (chwilę tylko, bo do końca zmięknie w piekarniku).
Rozpuścić masło, dodać mąkę, następnie mleko i całość mieszać do zagęszczenia. Do tak przygotowanego ciepłego beszamelu dodać 3/4 szklanki sera. Doprawić solą i pieprzem.
Na spód naczynia wylać 1/3 sosu, wysypać na to kalafiora, polać resztą sosu i wysypać pozostały ser.
W garnuszku rozpuścić masło i podsmażyć chwilę na nim bułkę tartą, a następnie polać tym zapiekankę.
Zapiekać ok. 15 minut w temp 190 st.
Fot. Gosia |