Spaghetti z gorgonzolą
Poleca: Ania
Fot. Ania |
… czyli czyszczenie lodówki przed dłuższym wyjazdem. Jutro ruszamy do Mamy, a tu w lodówce czeka ser Gorgonzola i cukinia. Trzeba było na szybko coś dla nich wykombinować. Spaghetti wyszło jak zwykle pyszne – cukinia delikatnie chrupała, a Gorgonzola lekko zaostrzyła smak, no i ten ciągnący się ser…
Potrzebujemy (na 2-3 osoby):
średnią cebulę
pół cukinii
pół opakowania sera Gorgonzola
kartonik passaty pomidorowej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
kawałek sera żółtego
plus oczywiście makaron
Wstawiamy wodę na makaron i zabieramy się za sos. Cebulę kroimy w piórka/kostkę – jak kto woli. Cukinię w słupki. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
Kiedy woda zawrze – wrzucamy makaron, a na patelnię dajemy cebulę i zaczynamy ją smażyć. Kiedy się zezłoci, dorzucamy cukinię, doprawiamy solą i pieprzem i chwilkę smażymy. Wlewamy passatę i wkładamy Gorgonzolę. Pyrkolimy chwilę, aż ser się rozpuści. Doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Nakładamy spaghetti na talerze, polewamy sosem i obficie sypiemy żółtym serem.
Fot. Ania |