|

Chleb gryczany bezglutenowy

Poleca: Ewa
Źródło: Olga Smile

Fot. Ewa

To mój pierwszy w życiu upieczony chleb bezglutenowy. Ciekawe doświadczenie, ale chyba więcej go nie powtórzę. Moja Córka powiedziałaby: „be, fu” 😉 Współczuję osobom, które ze względów zdrowotnych muszą być na diecie bezglutenowej i cieszę się, że mnie to nie dotyczy. Choć pewnie to kwestia przyzwyczajenia i przestawienia kubków smakowych. Oczywiście dopuszczam też opcję, że coś zrobiłam nie tak i ten chleb powinien smakować zupełnie inaczej 😉 Moje Dzieci go polubiły („be, fu” tym razem nie miało więc zastosowania ;)). Ale nie sądzę, żeby często gościł na naszym stole. W każdym razie – przepis godny odnotowania. Również za swoją prostotę.

Składniki:
500 g mąki gryczanej
125 ml mąki jaglanej (lub ryżowej; ewentualnie pszennej – w wersji z glutenem)
125 ml skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
625 ml wody

Wszystkie składniki suche mieszamy, dodajemy wodę i ucieramy ciasto – najlepiej mikserem, bo bardzo się klei.
Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (ja wkładałam do ceramicznej i już nie natłuszczałam). Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
Po tym czasie pieczemy w 190 stopniach przez 50-60 minut (patyczkiem można sprawdzić, czy chleb jest wypieczony – patyczek powinien wyjść z chleba w miarę suchy).

Podobne wpisy