Kurczak we francuskim
Poleca: Krolcia
Fot. Krolcia |
Ten rodzaj pakowania podpatrzyłam z pewnego przepisu, tyle że tam było dodatkowe nadzienie do środka. Nadzienie jakoś nie budziło mojego zachwytu natomiast wygląd samej potrawy i owszem.
Składniki:
podudzia i ulubione do nich przyprawy
ciasto francuskie
ser żółty
szynka
jajko do posmarowania
Usmażyłam najpierw pałeczki z kurczaka. U mnie z dodatkiem soli, pieprzu i papryki. Wystudziłam. Ciasto kroiłam na kwadraty mniej więcej 15 cm. Jak pałeczki były mniejsze, to rolka ciasta starczyła na 6 sztuk, jak większe – to tylko na 4, więc trzeba się zaopatrzyć w większą ilość francuskiego.
Pałeczkę owinęłam paskiem szynki i paskiem sera. Następnie zapakowałam w ciasto, zawijając u góry nitką, żeby się nie rozpadło. To wszystko niestabilnie stało, więc mimo chęci pieczenia tak już zapakowanego mięsa byłam zmuszona jednak dla stabilności wsadzić każdy taki pakiecik w foremkę do muffiny. Wierzchnią kość okrywamy folią, żeby się nie spaliła.
Smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i pieczemy wszystko do zarumienia ciasta. Jest to wystarczający czas, aby ser się rozpuścił i kurczak w środku zagrzał.
Pamiętajcie o zdjęciu nitek przed podaniem!
Fot. Krolcia |
Fot. Krolcia |