Kruche ciastka ze stemplami
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ewa |
Mój najstarszy malutki Synek dziś kończy pierwszy rok przedszkola. Ciężko uwierzyć, jak szybko mija czas. Początki były trudne, a teraz będzie płacz, że to już koniec. W podziękowaniu dla wszystkich Cioć, które opiekowały się nim przez cały ten rok, przygotował (prawie) sam pyszne ciasteczka. Byle do września!:)
Składniki:
(na jedną dużą blachę ciastek)
250 g mąki
125 g cukru
pół torebki cukru waniliowego lub migdałowego
125 g masła
1 jajko
Z podanych składników wyrabiamy szybko kruche ciasto. Masło musi być zimne i pokrojone w kostkę. Robimy z ciasta kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto dość cienko, podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty i odbijamy stempelki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach przez 13-15 minut – do zrumienienia.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |