|

Szybki piątkowy obiad

Poleca: Hania

Fot. Hania

Jeden z najłatwiejszych i najszybszych obiadów piątkowych. Smaczny, zdrowy i pożywny, wszyscy domownicy się nim zajadają.

Składniki:
ok. 500 g ziemniaków (ilość wg uznania, zależna od liczby osób konsumujących)
1 opakowanie szpinaku mrożonego (rozdrobnionego)
5-10 jajek (ilość zależna od liczby konsumujących)
2-3 ząbki czosnku (wg uznania, może być mniej lub więcej)
ok. 1 płaskiej łyżki masła do smażenia
ok. 1 łyżki masła do ziemniaków
ok. 1 łyżeczki masła do szpinaku
mleko do ziemniaków (odrobina, ilość wg uznania)
pokrojony szczypiorek (do jajecznicy)
pokrojony koperek (do dekoracji)

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy, gotujemy do odparowania większości wody, dodajemy masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, gotujemy dalej na małym ogniu. Sprawdzamy szpinak, aby się nie przypalił. Dodajemy sól, mieszamy, zdejmujemy z palnika.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła, wbijamy kolejno jajka, mieszamy, dodajemy sól oraz szczypiorek, mieszamy.

Odcedzamy ugotowane ziemniaki, dodajemy masło i trochę mleka i rozgniatamy je. Dodajemy mleko, aby uzyskać prawidłową konsystencję (nie za luźną, nie za ścisłą).
Na talerz wykładamy puree ziemniaczane (można wykładać łyżką do lodów, wówczas puree nabierze ładnych, okrągłych kształtów), posypujemy koperkiem, dodajemy jajecznicę ze szczypiorkiem oraz szpinak.

Podobne wpisy