Buchty z nadzieniem
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ewa |
Zawsze podobało mi się pieczenie bułek „złączonych” ze sobą. Ale jakoś nigdy tego nie robiłam – nie mam pojęcia dlaczego. Pierwszy raz padło na słodkie buchty. Można je dowolnie nadziewać – nutellą, jabłkami, dżemem. Są pyszne i efektownie wyglądają! U nas zniknęły jeszcze ciepłe 🙂
Składniki:
500 g mąki
10 g drożdży instant
280 ml mleka
60 g stopionego masła
1 jajko
2,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
stopione masło do posmarowania po wierzchu
nadzienie: dżem, nutella, owoce itp.
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk, można dodać ciut mąki, a jeśli jest za suche – odrobinę mleka.
Formujemy z niego kulę i odkładamy ją do omączonego naczynia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na min. godzinę do podwojenia objętości.
Przygotowujemy tortownicę (u mnie średnica 28 cm) – dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy z nich kulki, spłaszczamy je w dłoniach i nadziewamy łyżką dżemu, nutelli lub owocami itp. Zalepiamy bułeczkę i kładziemy w formie łączeniem do dołu. Układanie bułeczek zaczynamy od środka i tworzymy coraz większe kręgi. Bułki powinny leżeć blisko siebie, mogą się nawet lekko stykać.
Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Przed pieczeniem smarujemy z wierzchu roztopionym masłem.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |