Amoniaczki

Amoniaczki

Dobry przepis na ciastka do wycinania zawsze się przyda – przynajmniej można czymś zająć dzieci w długie deszczowe albo zimowe wieczory. Moje kubki smakowe niestety nie wyczuły amoniaku już po upieczeniu. Amoniaczki smakowały po prostu jak kruche ciastka. Co nie zmienia faktu, że były bardzo smaczne!

Składniki

250 g mąki
80 g cukru
1/2 łyżeczki amoniaku
125 g zimnego masła
1/4 szkl. jogurtu naturalnego
3 żółtka
białko i cukier gruby kryształ do posypania (opcjonalnie)

Mąkę przesiewamy na stolnicę albo matę silikonową. Dodajemy cukier i amoniak. Na środek kładziemy pokrojone w kostkę masło, jogurt i żółtka. Całość siekamy i szybko zagniatamy ciasto.

Można też wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować do uzyskania jednolitego ciasta.

Kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i foremkami wycinamy ciasteczka. Amoniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować ciastka białkiem i posypać grubym cukrem.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10–15 minut (aż się zarumienią).

Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy