Ciasteczka z patelni
Koniec wymówek! Że brak piekarnika, że nie potrafię, że nie wychodzi, że nierówno piecze… Mam dla Was dziś przepis na ciasteczka z patelni! Nie musicie rozgrzewać piekarnika, nie musicie go wcale mieć! Wystarczy patelnia, najlepiej taka, na której można smażyć bez tłuszczu. Dobrze ją rozgrzejcie, a potem na średnim ogniu opieczcie ciasteczka z obu stron. Będą miały chrupiącą skórkę, a w środku będą idealnie kruche. A dodatek cynamonu i suszonych owoców dopełni całości.
Składniki
(na ok. 15 sztuk)
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
garść suszonych owoców, np. żurawiny
szczypta cynamonu
szczypta soli
Masło kroimy na kawałki i z wszystkimi składnikami umieszczamy w misie miksera lub na stolnicy. Szybko wyrabiamy kruche ciasto.
Wałkujemy je na gruby placek (ok. 3-4 cm) i wycinamy kółka. Ciasteczka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Źródło: I love bake