Nutella z masy krówkowej
||

Nutella z masy krówkowej (kajmaku)

Wszyscy lubią nutellę, ale też wszyscy mają świadomość, że to brązowa trucizna. Dlatego od paru lat testujemy różne domowe rodzaje „nutelli”. Hitem jest u nas nutella na mleku kokosowym, słodzona miodem. Ale czasem robimy wersję równie pyszną, choć mniej zdrową – z masy krówkowej. Plusem nutelli z masy krówkowej jest krótki czas przygotowania. Najdłużej trwa rozpuszczanie czekolady, reszta to już tylko chwilka. Nutella sprawdza się do naleśników, gofrów, ale też do przekładania wafli. Jest gęstsza niż nutella na mleku kokosowym, więc można jej używać też do wypieków drożdżowych. Sprawdźcie, czy Wam posmakuje!

Składniki

puszka masy krówkowej – kajmaku (ok. 400–500 g)
200 g gorzkiej czekolady

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli łamiemy ją na kawałki i wkładamy do metalowej miski. Miskę umieszczamy na rondelku z gotującą się wodą. Mieszamy delikatnie, aż czekolada się rozpuści.

Masę krówkową przekładamy do misy miksera. Lekko przestudzoną czekoladę (wciąż musi być płynna!) dodajemy do kajmaku i miksujemy delikatnie – tylko do połączenia się składników.

Nutellę z masy krówkowej przechowujemy w lodówce. O ile cokolwiek zostanie 😉

Nutella z masy krówkowej

Podobne wpisy