|

Łazanki mojej Mamy

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Mamy już na blogu łazanki z kapustą pekińską i z młodą kapustą. Ja chciałam się podzielić smakiem mojego dzieciństwa. Kilka razy już próbowałam je przygotowywać i dopiero teraz wyszły mi jak u Mamy! Zapraszam! 🙂

Składniki:
1 mała kapusta biała
1 kg kapusty kiszonej
1 paczka makaronu – łazanki
1 duża cebula

Cebulę kroimy i dusimy na złoty kolor.
Kapustę białą kroimy i obgotowujemy, aż będzie miękka.
To samo robimy z kapustą kiszoną (tylko w przypadku kiszonej zalewamy ją wodą, doprowadzamy do zagotowania, wylewamy wodę i znowu zalewamy – i już teraz gotujemy, aby była miękka – to wszystko po to, żeby nie była za bardzo kwaśna).
Stosunek kapusty białej do kiszonej też zależy od tego, czy lubimy bardziej czy mniej kwaśny farsz.
Potem odcedzamy kapustę i wyciskamy w rękach, dodajemy cebulkę, sól, pieprz do smaku. Gotujemy makaron i do ciepłego dodajemy farsz. Mieszamy.
Przed podaniem można całość podsmażyć jeszcze na maśle na patelni.

Podobne wpisy