|

Złote bezy

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Jeśli uwielbiacie bezy tak jak ja – bez kremów, dżemów i innych mazideł, na pewno zakochacie się w złotych bezach. Prezentują się niezwykle dostatnie. A dla zwolenników przekładanych – bita śmietana, która swoją bielą wspaniale podkreśli złoty kolor bez.

Składniki:
4 białka
szczypta soli
8 łyżek brązowego cukru

Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier i cały czas ubijamy.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (ja używam papieru teflonowego) i łyżką wykładamy masę. Nie formuję specjalnie żadnego kształtu – wychodzą owalne z zawijaskiem na górze.
Piekę w 150 stopniach dłuuugo (nigdy nie wiem ile), a potem zostawiam, aż wystygną w zamkniętym piekarniku.

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Dieta w mukowiscydozie

Podobne wpisy