Tarta z dynią i twarożkiem
||

Tarta z dynią i twarożkiem

Zawsze, kiedy zaczyna się sezon dyniowy, przygotowuję tę tartę dla dzieci. Robi się ją szybko, dzieci mogą pomóc, a potem spałaszować całość ze smakiem. Mąż też się zawsze podłącza. Polecam Wam bardzo to danie. Taka tarta z dynią może być dobrą przekąską w ciągu dnia, ale też daniem obiadowym.

Składniki

ciasto francuskie
200 g twarogu
ok. 2 szkl. pokrojonej w kostkę dyni
1 jajko
kilka łyżek mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, dowolne zioła

Ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia na blasze. Boki lekko zawijamy do góry. Nakłuwamy ciasto i zapiekamy je 15 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie gotujemy do miękkości pokrojoną w kostkę dynię.

Dynię wykładamy na upieczone ciasto francuskie. Posypujemy rozkruszonym serem twarogowym. Zalewamy całość miksturą z rozbełtanego jajka z mlekiem, doprawionego solą, pieprzem, gałką i dowolnymi ziołami.

Całość zapiekamy w 180 stopniach jeszcze 20 minut.

Tarta z dynią i twarożkiem

Podobne wpisy