Domowy kisiel owocowy
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Spróbujcie raz, a nigdy już nie kupicie kisielu w proszku. Ja nauczyłam się robić domowe, kiedy pojawiły się dzieci. Dziś kisiel malinowy zjadł nawet nasz 8-miesięczniak, który gustuje głównie w mleku 😉 A to naprawdę niezła rekomendacja!
Składniki:
(na 1 porcję)
150 g owoców, np. malin czy truskawek (mogą być mrożone – trzeba je będzie rozmrozić)
1/2 szkl. wody
2 łyżki cukru (lub mniej – wedle potrzeb i słodkości owoców)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce blendujemy (niekoniecznie dokładnie – zależy, czy chcemy mieć kawałki czy nie), dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką. W garnuszku stawiamy na ogień i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż na kisielu pojawią się bąbelki. Powinien już być wtedy odpowiednio gęsty.