|

Quiche z brokułami i łososiem

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Ta odmiana tarty ostatnio króluje w mojej kuchni 🙂 Różniący ja od zwykłej tarty zapiekany sos przeważa szalę na jej korzyść. Dziś wersja z łososiem i brokułami – na zdrowo!

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
około 250 g pokrojonego w kostkę łososia
brokuł porozdzielany na różyczki
tarty żółty ser
300 ml gęstej śmietany
2 jajka
sól, pieprz

Ciasto przełożyć do formy do tarty, rozłożyć równomiernie łososia i różyczki brokuła (jeśli są małe kawałki, nie trzeba ich podgotowywać, jeśli jednak spora część miałaby wystawać poza sos, należy je wrzucić na 3-4 minuty do wrzącej wody). Następnie rozłożyć utarty żółty ser i zalać sosem z roztrzepanych jajek zamieszanych ze śmietaną, doprawionych solą i pieprzem.
Piec około 25 min. na 220 stopni.

Podobne wpisy