||

Łazanki z młodej kapusty

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Pojawiła się młoda kapusta, czytaj: „pora na łazanki”. Z tego, co poszukałam w internecie, to moje łazanki to nie są „prawdziwe łazanki”, bo w moich łazankach króluje młoda kapusta, a makaron jest do niej tylko dodatkiem.
Robi się je dość długo, ale za to jak smakują!

Składniki:
200-250 gramów makaronu łazanki (kwadraciki)
2 małe główki młodej kapusty
300-400 gramów kapusty kiszonej
200-300 gramów boczku wędzonego parzonego
1 pętko (długie) kiełbasy wiejskiej
koperek
smalec (tak pół kostki)
sól, pieprz i u mnie zawsze przyprawa do zup – maggi

Przygotowanie jest proste, ale dość długotrwałe.
Kiszoną kapustę ugotować w wodzie do miękkości. Wycisnąć i pokroić na drobno.
Młodą kapustę poszatkować i zagotować, by troszkę zmiękła.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Boczek i kiełbasę pokroić w paski albo w kostkę i podsmażyć – bez żadnego tłuszczu. Wystarczająco się go wytopi z wędlin.
W dużym (!) garnku rozpuścić połowę smalcu i dopiero na to wrzucić kapusty i boczek z kiełbasą. Na końcu dodać makaron i koperek i resztę smalcu. Przyprawić według gustu i razem chwilę podsmażać.
Uwaga – łazanki kochają się przypalać, więc trzeba je często mieszać i dobrze pilnować.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy