Wiosna w pełni! Już niedługo pojawią się świeże warzywa. Dlatego u nas na kolację od dwóch dni, zamiast nudnych kanapek, jest sałatka wiosenna z moimi ukochanymi brokułami w roli głównej.
Składniki
pęk brokułów
czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
kilka pomidorków koktajlowych
sos czosnkowy
starty ser żółty
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Odsączamy i studzimy.
W dużej misce układamy po kolei wszystkie składniki – na dno brokuły, kukurydzę, później paprykę pokrojoną w kostkę, pocięte na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy serem.
Można też podzielić składniki na kilka części i ułożyć je warstwami.
Sałatka wiosenna pasuje do grilla, świetne też sprawdza się jako dodatek do focacci – jak na zdjęciu poniżej.
4 komentarze
Bodzinka
on 10 maja 2013 at 18:19Boska!! Tylko ten jeden ząbek czosnku to na mnie zdecydowanie mało 😉
Ewa P.
on 10 maja 2013 at 18:29Zgadzam się 🙂 Ja dałam 4 czy 5 ząbków. I od razu robiłam wieeeelką porcję 🙂
Wrublinka
on 10 maja 2013 at 10:11muszę to dziś zrobić!!! 😀
Kulinarny Zenit
on 10 maja 2013 at 08:23SAŁATKA! Czosnek, kukurydza… aaaa wszystko co kocham!