|

Muffiny z cytrynowym lukrem

Poleca: Gosia
Źródło: World Baking Day, poziom 23

Fot. Gosia

Odkąd mieszkam na wyspach, stałam się miłośniczką muffinek. Ale, jak się okazuje, wiele wypieków o tej nazwie nawet w połowie porządnych muffin nie przypomina… Jestem na etapie poszukiwania przepisu idealnego. Dzisiejsze muffiny z cytrynowym lukrem są dobre, nawet bardzo dobre, ale brakuje im wilgoci. Dlatego zmieniłam ich nazwę (w oryginale: kremowy wilgotny muffin). Do tego na drugi dzień już nie są tak pyszne i świeżutkie (pod tym względem zdecydowanie najlepiej sprawdzają się muffinki z ananasem). Jako przepyszne kakaowe babeczki mogę je polecić 😉 Pewnie kiedyś jeszcze do tego przepisu powrócę, ale póki co dalej będę szukać swojego przepisu idealnego 😉

Składniki:
Ciasto:
100 g stopionej margaryny
2 jajka
250 ml cukru
200 ml mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cytrynowy lukier:
150 g sera kremowego
75 g margaryny (ja dałam masło, temperatura pokojowa)
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego

W jednym naczyniu wymieszać stopioną i przestudzoną margarynę z roztrzepanymi jajkami. W drugim pozostałe składniki ciasta. Połączyć wszystko razem i wymieszać. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, można dodać odrobinę mleka/jogurtu/śmietany. Piec ok. 10-15 minut w temp. 200 st.

Lukier: Składniki połączyć i utrzeć na jednolitą masę. Najlepiej nakładać szprycą. Wcześniej jednak trzeba schłodzić, żeby masa zgęstniała.
Ja nie zdążyłam schłodzić, bo zjawili się niespodziewanie goście, więc tylko standardowo polukrowałam i podałam na stół 🙂

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy