Muffinki marchewkowo-kokosowe
Poleca: Ewa
Źródło: World Baking Day, poziom 27
Fot. Ewa |
Uwielbiam kokos, więc ten przepis od razu zwrócił moją uwagę. A że niedawno piekłam rogaliki marchewkowe, które zachwyciły mnie swoim smakiem – tym bardziej musiałam spróbować tych muffinek. Są przepyszne, bardzo „gęste”, można by nawet powiedzieć – treściwe. Ale i tak znikają w mgnieniu oka 😉
Składniki:
300 g marchewek (2-3 sztuki)
50 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
4 jajka
150 g cukru
100 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich (można połowę zastąpić migdałami)
50 g wiórków kokosowych
125 g cukru pudru
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ubijamy pianę z białek z cukrem (150 g). Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Na koniec wlewamy roztopione masło i również miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami i kokosem. Dodajemy stopniowo suche składniki do piany z białek i delikatnie całość mieszamy.
Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (lub do silikonowych foremek). Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Fot. Ewa |