||

Placuszki z rabarbarem na kwaśnej śmietanie

Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gosia

Nadmiar rabarbaru w domu sprawił, że trzeba było szukać czegoś nowego z jego wykorzystaniem. Takie placuszki to strzał w dziesiątkę. Wszystkim domownikom smakowały 🙂

Składniki:
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru (można zastąpić cukrem pudrem)
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
0,5 szkl. mleka
2 jajka
ok. 350 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w kostkę)

W jednym naczyniu łączymy składniki suche (mąkę, proszek, sodę, cukier i cynamon), w drugim składniki mokre (jajka, mleko, śmietanę). Łączymy wszystko razem i miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojony rabarbar i mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Najlepiej podawać posypane cukrem pudrem.

Podobne wpisy