Zdrowe muffinki czekoladowe
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ewa |
Zdrowe, bo bez białej mąki. Tylko razowa plus otręby. I mówiąc szczerze – lepszych nigdy w życiu nie jadłam. Jeśli nie lubicie zdrowych deserów, dodajcie krem – od razu zwiększy się liczba kalorii 😉
Składniki:
(na 12 muffinek)
220 g mąki pszennej razowej
60 g otrębów
50 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 ml maślanki
3 jajka
150 ml oleju
3/4 szkl. brązowego cukru
100 g posiekanej czekolady
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, otręby, kakao, sodę, proszek i sól.
W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: maślankę, jajka, olej. Dodajemy cukier.
Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je masą.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
Krem:
330 ml śmietanki kremówki
250 serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej kremówki dodajemy zimny serek mascarpone, po łyżce, i delikatnie mieszamy lub miksujemy do połączenia składników.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego lub szprycy do dekoracji i dekorujemy nią muffinki.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |