Marchewkowe bułki z płatkami owsianymi

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Nie zliczę, ile bułek upiekłam już z Moimi Wypiekami. Te lubię chyba najbardziej. Nie mają w składzie cukru – jedynej słodyczy dodaje marchewka. Nadają się do jedzenia i na słodko, i na słono. Synek wsuwa je nawet z nutellą, ale moim zdaniem to jest już jednak lekka przesada 😉

Składniki:
300 ml letniej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
50 g płatków owsianych
100 g startej marchewki (czyli jedna dość spora marchewka – ja ścieram na dużych oczkach, bo tak jest szybciej, ale można trzeć na drobnych, kawałki będą mniej widoczne w bułce)
450 g mąki pszennej chlebowej

7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)

Są dwie metody przygotowywania bułek – bardziej i mniej skomplikowana. Ja wybieram tę drugą, czyli: wszystkie składniki wrzucam do miski i wyrabiam ciasto. Z drożdży świeżych oczywiście na początku robimy rozczyn.
Bardziej złożona metoda: mieszamy wodę, drożdże, sól i 300 g mąki i wyrabiamy ciasto kilka minut. Dodajemy płatki i olej – znów wyrabiamy. Na koniec dodajemy marchewkę, resztę mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Której metody byśmy nie wybrali, na koniec formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Po godzinie bierzemy ciasto, wyrabiamy je krótko (czyli ugniatamy kilka razy), dzielimy na bułeczki (my wolimy większe, więc wychodzi mi 9, ale spokojnie można zrobić 12 mniejszych). Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy 15-17 minut w 200 stopniach – aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce.
Fot. Ewa
Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy