Babeczki urodzinowe
Ponieważ dzieci obchodzą urodziny czasem przez kilka dni, a bo to koleżanki, a bo to rodzina, to i torcików czasem potrzeba przygotować więcej niż jeden. Pokazywałam już babeczki urodzinowe w kształcie sukienki z idealnym kremem – te jedliśmy ostatnio w domu. A teraz czas na babeczki urodzinowe na imprezę z koleżankami.
Składniki
(na 18 niedużych babeczek)
225 g mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
225 g miękkiego masła
160 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy.
W osobnej misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka pojedynczo, ciągle miksując. Dodajemy do masy suche składniki, ekstrakt z wanilii i mieszamy dużą łyżką do połączenia składników.
Blachę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do nich masę (babeczki niewiele wyrosną).
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni – do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krem do ozdobienia babeczek
350 ml zimnej śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
barwnik spożywczy w ulubionym kolorze
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt z wanilii. Dodajemy stopniowo barwnik i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy odpowiedni kolor.
Krem chłodzimy w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Ostudzone babeczki ozdabiamy zimnym kremem (najlepiej rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką).
Można ozdobić babeczki owocami.