Leniwe
Są takie dni, kiedy nic się nie chce. A Pasożyty żerujące po domu wołają, żeby napełnić im żołądki. Wtedy sięgam po przepis na kluski leniwe. Obiad jest gotowy w kilkanaście minut, nie trzeba kupować nic specjalnego – potrzebne składniki mam zazwyczaj w lodówce. A Pasożyty są zadowolone.
To danie sprawdzi się też doskonale na wyjeździe wakacyjnym – do jego przygotowania wystarczy garnek, w którym wymieszamy składniki, deska lub kawałek płaskiej powierzchni do uformowania klusków i garnek do gotowania (może być nawet ten sam, w którym przygotowaliśmy ciasto). Inne pomysły na wakacyjne obiady znajdziecie we wpisie, w którym zgromadziłam prawie 200 propozycji na szybkie dania na wakacje.
Składniki
200 g twarogu (mielonego lub w kostce)
1 jajko
mąka
W garnku zagotowujemy wodę.
W międzyczasie wyrabiamy ciasto z twarogu, jajka i mąki. Tej ostatniej dodajemy tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk, ale też nie było zbyt twarde.
Odrywamy spore kawałki ciasta, formujemy z nich wałeczki i kroimy na małe kawałki.
Leniwe wrzucamy na gotującą się wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię, dajemy im jeszcze minutę i wyjmujemy cedzakiem.
Sposoby podania klusków leniwych:
z bułką tartą roztopioną w garnuszku z masłem – na słono lub z cukrem,
z sosem pieczarkowym albo pomidorowym,
odsmażone z bułką tartą na patelni na maśle,
z sosem z truskawek zmiksowanych z jogurtem lub maślanką, dosłodzonych cukrem albo miodem.