Są takie dni, kiedy nic się nie chce. A Pasożyty żerujące po domu wołają, żeby napełnić im żołądki. Wtedy sięgam po przepis na kluski leniwe. Obiad jest gotowy w kilkanaście minut, nie trzeba kupować nic specjalnego – potrzebne składniki mam zazwyczaj w lodówce. A Pasożyty są zadowolone.
To danie sprawdzi się też doskonale na wyjeździe wakacyjnym – do jego przygotowania wystarczy garnek, w którym wymieszamy składniki, deska lub kawałek płaskiej powierzchni do uformowania klusków i garnek do gotowania (może być nawet ten sam, w którym przygotowaliśmy ciasto). Inne pomysły na wakacyjne obiady znajdziecie we wpisie, w którym zgromadziłam prawie 200 propozycji na szybkie dania na wakacje.
Składniki
200 g twarogu (mielonego lub w kostce)
1 jajko
mąka
W garnku zagotowujemy wodę.
W międzyczasie wyrabiamy ciasto z twarogu, jajka i mąki. Tej ostatniej dodajemy tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk, ale też nie było zbyt twarde.
Odrywamy spore kawałki ciasta, formujemy z nich wałeczki i kroimy na małe kawałki.
Leniwe wrzucamy na gotującą się wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię, dajemy im jeszcze minutę i wyjmujemy cedzakiem.
Sposoby podania klusków leniwych:
z bułką tartą roztopioną w garnuszku z masłem – na słono lub z cukrem,
z sosem pieczarkowym albo pomidorowym,
odsmażone z bułką tartą na patelni na maśle,
z sosem z truskawek zmiksowanych z jogurtem lub maślanką, dosłodzonych cukrem albo miodem.
6 komentarzy
Justyna
on 20 marca 2018 at 15:45W przepisie nie jest podana ilość mąki
Ewa Popielarz
on 20 marca 2018 at 19:07Ilości nie ma w składnikach, ale sprawa jest wyjaśniona niżej:
“Tej ostatniej dodajemy tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk, ale też nie było zbyt twarde”.
Leniwe to ten rodzaj dania, który robi się “na oko”. Ciężko podać ilość mąki, bo wystarczy, żeby twaróg był bardziej/mniej tłusty i już wszystko się zmieni. Trzeba dosypywać stopniowo, aż przestanie się kleić 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
on 15 czerwca 2015 at 16:37Z truskawkami – uwielbiam!
eva
on 15 czerwca 2015 at 22:50Powiem szczerze, że ja jadłam z truskawkami po raz pierwszy. Zawsze do tej pory były z bułką tartą. Ale z truskawkami są taaakie dobre 🙂
Wrublinka
on 19 lutego 2013 at 08:35aaaaaaaaaaaaa kto mi leniwe zrobi, bo mi się tak leni, że nawet leniwych nie zrobię 😛
Bodzinka
on 19 lutego 2013 at 08:10No dobra, obiad na jutro 🙂
Dziś starszy pasożyt domaga się kurczaka…