• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Biszkopt rzucany biały
do wypieków// inne ciasta// torty

Biszkopt rzucany biały – idealny

23 sierpnia 2016 • 2  

Nareszcie! W wieku 30 lat nauczyłam się piec biszkopty. Lepiej późno niż wcale. Nie będę już kombinować z innymi przepisami. Biszkopt rzucany wychodzi po prostu i-de-al-nie. Róbcie wszystko dokładnie tak jak w przepisie, a na pewno się uda.

Składniki

(na tortownicę o średnicy 24 cm)
5 jajek (białka i żółtka osobno)
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Jajka wyjmujemy z lodówki na 20-30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.

Ubijamy białka na średnich obrotach miksera przez ok. 2 minuty – powinny się lekko spienić. Zwiększamy obroty i ubijamy dalej, dodając stopniowo cukier. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze chwilę, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Wciąż ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Drugie dorzucamy dopiero, jak poprzednie dobrze połączy się z masą. Nie spieszymy się. Im dłużej będą się ubijać, tym lepiej.

Mąki przesiewamy przez sito. Dokładamy je powoli (np. na 3 razy) do ubitej piany, za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach i zbierając szpatułką masę ze ścianek i dna. Robimy to bardzo delikatnie i jak najkrócej, żeby piana nie opadła. Można też mieszać mąki z pianą szpatułką, bez użycia miksera.

Tortownicę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki zostawiamy czyste i puste. Masę przelewamy do formy.

Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 35 minut – do suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyjmujemy z piekarnika i mocno stawiamy go na blacie – można go rzucić na blat z niedużej wysokości.

Kroimy po przestudzeniu. Przy średnicy tortownicy 24 cm uda się przekroić biszkopt na dwie części. Jeśli chcemy trzy blaty, trzeba zwiększych proporcje i użyć minimum 7 jajek albo wykorzystać mniejszą tortownicę.

Źródło: Moje Wypieki

Biszkopt rzucany biały

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Babeczki urodzinowe Poprzedni Babeczki urodzinowe
Pieczarki na słodko • Kolejny Ciastka pieczarki na słodko

Zajrzyj też tutaj

Domowy marcepan

Domowy marcepan  

4 grudnia 2018

Keks  

4 maja 2015

Torcik marchewkowy  

11 marca 2013

2 komentarze

  1. Olga Pi

    on 23 sierpnia 2016 at 13:38
    Odpowiedz

    Przepis na dobry biszkopt to podstawa:)

    • eva

      on 23 sierpnia 2016 at 13:55
      Odpowiedz

      Męczyłam się z biszkoptami ładnych parę lat. Ale nareszcie mi się udało!!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda