Polędwiczki z jabłkami w winie
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Znów połączenie mięsa i jabłek (poprzednio z kiełbasą). Nie każdy lubi, ja UWIELBIAM.
Potrzebujemy:
polędwiczki wieprzowe
cebulę
2 jabłka (szare renety)
sól, pieprz, majeranek
1/4 szklanki wina – najlepiej jabłkowego 😉
Cebulę kroimy w piórka i leciutko podsmażamy na patelni. Polędwiczki kroimy w plastry i obsmażamy na cebulce z obu stron, podsypując solą i pieprzem. Dolewamy wino i wrzucamy obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Dusimy pod przykryciem do czasu aż jabłka zmiękną – około 5 minut.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką. U mnie znów królują buraczki. Tym razem w dwóch odsłonach – tradycyjnej i z sosem czosnkowym.